Problemen bestuiving pompoenen en kalebassen

Vrouwelijke bloem
Het gevolg van donkere natte periode is dat het problemen kan geven met de bestuiving, als het te koel weer is worden er weinig vrouwelijke bloemen aangemaakt.
Opvallend is dat dit ook in de kas/serre het geval is, daar is wel een mogelijkheid voor een oplossing, nl even stoppen met water geven, niet dood laten gaan natuurlijk, maar als een plant het te goed heeft maakt hij zich niet druk om het nageslacht, en blijft lekker door groeien, als hij schrikt dat hij misschien wel eens dood kan gaan maakt hij snel vrouwelijke bloemen aan om zo voor het nageslacht te zorgen, dat is dus vruchten maken. 

Als er wel vrouwelijke bloemen zijn maar de vruchtjes worden bruin of vallen eraf zijn ze niet bestoven, het is mogelijk om hommels of bijen in te zetten, maar als het regenachtig of donker weer is zullen die ook minder actief zijn. Dan kan er handmatig bestoven worden, neem daarvoor de manlijke bloem, haal er even de bloemblaadjes af en ga ermee langs de vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloem moet dus wel aan de plant blijven zitten!.
Bij Lagenaria's kan dat het best 's morgens voor 8 uur of s'avonds na 20.00 uur gedaan worden, bij Cucurbita dat zijn de pompoenen en kalebassen met de gele bloemen doe je dat overdag.

Lagenaria's die met de witte bloemen worden vnl. door nachtvlinders bestoven, staan ze binnen = kas of serre zorg er dan voor dat ook nachts de ramen zoveel mogelijk geopend zijn.

 

Om deze tijd sowieso niet meer bijmesten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top