Hoe kweek je ze?
Hieronder staan uitgebreide zaaitips voor Pompoenen en Kalebassen. Waarvan deze het belangrijkste zijn:
copyright Pompoenzaden-decoshop.nl
*Juiste kiemtemperatuur, wat in de meeste gevallen wil zeggen dat er voorgezaaid moet worden.
*Niet te diep zaaien en ALTIJD afdekken met [ geperforeerde] folie ivm klimaat en ongedierte enz
*Goede vocht situatie, direct na het zaaien goed nat maken, afdekken en alleen als het nodig is gieten
*Niet in de potjes kijken met de handen, voor je het weet beschadig je het kiempunt en komt er niets meer op.
*Planten die gekiemd zijn onder folie vandaan halen en gepast water geven.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zaaitips voor pompoenen en ander sierfruit
ZORG VOOR VOLDOENDE MUIZENAFWEERMIDDELEN. Muizen eten de zaden op maar ook nog als ze net gekiemd zijn. U zult niet de eerste zijn die tot de ontdekking komt toch muizen te hebben. :( Of nog beter: zaai in potjes, geef water, meteen afdekken [ niet wachten tot volgende dag!] met plastic folie dan komt er condens aan de onderkant van de folie, daar hebben de muizen en hekel aan, dit werkt nog beter dan vergif!
ZAAIEN VAN POMPOENEN EN KALEBASSEN
Pompoenen (Cucurbita's) :Je kan zowel binnen,als buiten zaaien, op voorwaarde dat de temperatuur tussen 20-25 °c. ligt [ Lagenaria en Cucumis hebben zeker 25 gr nodig] .Deze temperatuur hebben de zaden nodig om te kiemen. [voorzaaien is het allerbeste, het is meer werk maar het loont zeker de moeite]
Voorzaaien kan in een potje [ voldoende groot bv P9] dan hoef je niet meer te verspenen en beschadig je ook geen wortels en krijgt de plant niet zo'n terugslag.
*binnen zaaien: De zaden worden in april-mei binnenshuis,in een serre of onder platglas, voorgezaaid bij geschikte temperatuur. Je legt de zaden op de zaaigrond, drukt ze iets in en bedekt ze met een beetje grond, niet te diep!. De in de handel verkrijgbare 'zaai en stekgrond' is hiervoor ideaal. Potgrond is te zout, die kan wel gebruikt worden maar dan mengen met zand. Maak de grond 1 keer goed nat en doe er gaatjesplastic op tot ze uitkomen, even opletten dat sommige soorten sneller kiemen dan anderen, die haal je er dan tussenuit en die gaan niet meer onder het plastic anders krijg je smet / schimmel op het blad. Die nog niet gekiemd zijn gaan er weer onder. Als de zaden kiemen plaats je ze op een koelere plaats.(ca.15°C) Volop licht is nodig anders worden de planten te iel en kan de stengel makkelijk afbreken.
*aparte zaaiwijze voor 'naaktzadige' variëteit ('Lady Godiva.Buca Golica...)
Naaktzadige rassen hebben geen beschermend vlies waardoor ze sneller gaan wegrotten in de vochtige aarde. Om dit probleem te ontwijken leg je de zaden op vochtig absorberend papier op een warme plaats. Wanneer het kiempuntje zichtbaar wordt, plant je het zaadje in potaarde op ca. 1 cm. diepte.
Deze methode past men ook toe wanneer men zaadverlies wil beperken ( bvb. wanneer men slechts enkele zaden van een zeldzame variëteit ter beschikking heeft).
Pompoenplanten zijn zeer vorstgevoelig , wacht dus best tot half of eind mei om ze buiten uit te planten afhankelijk van woonplaats.
*buiten zaaien: Vanaf half tot eind mei kan er ook ter plaatste gezaaid worden, rij afstand zie verderop soms wordt voor kleinschalige projecten ook het volgende toegepast : leg 2-3 pompoenzaden op een heuveltje in goed gedraineerde grond. Met ca. één cm. aarde afdekken en afschermen tegen 'vogels, slakken en andere belagers'. Wanneer de planten 2-3 bladeren ontwikkeld hebben, bewaart men de stevigste plant en verwijdert men de anderen.
Het nadeel van ter plaatste zaaien is dat als er wat misgaat met het opkweken je te laat bent om nogmaals te kunnen zaaien…..
Kalebassen (Lagenaria's) hebben graag meer warmte nodig om te kiemen (25°-30° C) en hebben een ' hardere 'zaadschil' waardoor ze moeilijker kiemen. Om dit te verhelpen kan je het volgende doen': ' de zaden 12-24 uur laten weken in lauw water en daarna (niet noodzakelijk) het smalste uiteinde van de harde zaadhuid lichtjes 'afvijlen' en dan zaaien. En potjes wegzetten bij 25 graden, niet warmer of kouder dat beinvloed de kieming negatief. Als ze gekiemd zijn en paar blaadjes hebben kunnen ze koeler gezet worden.
Grondsoort en voeding van pompoenen en kalebassen
Pompoenplanten hebben een voorkeur voor goed doorlaatbare en humusrijke grond. Goed gedraineerde grond maakt de doorgang van de lange wortels. (tot meer dan één meter diep) makkelijker. Omdat Cucurbita's snelle groeiers zijn ,moet je ze ruimschoots voorzien van compost, goed verteerde stalmest..e.d. 'Er wordt wel gezegd dat pompoenen en kalebassen veel bemesting nodig hebben en op een composthoop gezet kunnen worden. Ik zou dat niet aanraden ten eerste kan het ook teveel zijn en heb je kans op zoutschade / verbranding en teveel N = stikstof geeft slechte kwaliteit vruchten.
Op arme grond biedt een plantgat van 50 X 50cm.gevuld met organische materiaal (compost) uitkomst. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als het om enkele planten gaat, in andere gevallen een laagje compost strooien voor het inwerken van de overige meststoffen. Tijdens de groei kan eventueel nog wat bij gemest worden maar hangt af van soort mest en soort pompoen.
Gedroogde koemestkorrels, beendermeel, compost of om het even welke meststof met een hoge Kaliumwaarde (K-waarde aangegeven op de verpakking) Let op ook organische met en ook in de vorm van korrel kan zoutschade geven, pas dus altijd op dat het niet in contact komt met de wortels en gooi het niet vlakbij een jonge plant.
Standaard kan ook kunstmest: mengmeststof 500 kg per ha 12-10-18 gegeven worden, LET OP NIET TE VEEL STIKSTOF, dan krijg je veel blad en zeer weinig vruchten, en ook slechter houdbaar. Het is beter om in het voorjaar een langzaamwerkende meststof te gebruiken en niet met stikstof te blijven strooien tijdens de groei.
Uitplanten=
Zodra alle gevaar voor vorst geweken is (midden mei-eind mei)kan je aan het uitplanten beginnen. Rankende rassen nemen al snel een oppervlakte in van 1,5 m. X 1,5 m. Voor sterke rankers kan dit zelfs oplopen tot tot 2m.X 2m. '
Struikvormers [ patissons, courgette acorn] daarentegen stellen zich tevreden met 1 vierkante meter. In natte tuinen kan men op een heuveltje uitplanten om het wegrotten van de wortels zoveel mogelijk te vermijden. Bij droogte begiet je de plant steeds rond de voet, zelfs tot op één meter afstand, en dit om de wortelvorming te bevorderen. Nooit de bladeren gieten, dit zal schimmelinfecties in de hand werken (vb.meeldauw). Mulchen met organisch materiaal heeft bij het telen van pompoenen meerdere voordelen: het beschermt de bodem tegen uitdroging, houdt het pompoenveld onkruidvrij en zorgt tevens voor extra voedsel.----NB alleen goedverteerde mest/compost gebruiken!!!
Tip plant langs de randen van het veld de soorten als Patisson, Acorn en Courgette, dan heb je minder last van ranken in het pad.
*Cucumis, sommige soorten zoals Hirsutus, Myriocarpus en Dipsaceus kunnen ook goed buiten, laat ze dan het best op antiworteldoek kruipen.
Tips voor optimale kieming van Cucumis:
Neem de middag van de dag dat je wil gaan zaaien water van +/- 60 graden, doe daarin de cucumiszaden. laat dit op een warme plaats staan, het hoeft geen 60 graden te blijven. De volgende dag kunnen de zaden gezaaid worden in potjes. bij een temperatuur van +/- 35 graden. Als de zaadjes gekiemd zijn en de plantjes boven staan kunt u de potjes bij 25-30 graden verder kweken.
Cucumis heeft heel veel warmte nodig, als de gelegenheid van deze warmte er niet is zal het resultaat tegen vallen.
Nog wat extra info voor Reuze pompoenen
hieronder nog wat extra info voor de reuze pompoenen
Als je één grote pompoen wilt telen, dan mag je maar 1 pompoen aan de plant laten komen. Dit is een heel belangrijk moment. Kies de pompoen die het snelste groeit. Dit is het best een pompoen die aan de hoofdstengel ligt. En een pompoen die een mooie volle vorm heeft.
Als je een pompoenplant laat groeien dan kan deze gemakkelijk 25 meter bij 25meter worden. Een bladoppervlakte van 10m bij 10m is voldoende om een grote pompoen te telen Dus tijdig inperken. Succes.
Voor zaden of meer informatie
Pompoenzaden-decoshop.nl
Langeweg 16 b
4311 rb Bruinisse
Shop www.goedkoop-bloemschikken.nl
Copyright Pompoenzaden-decoshop.nl het is niet toegestaan deze pagina zonder toestemming te gebruiken voor websites of ander materiaal.
Voor meer teeltinformatie stuur ons een bericht via het contactformulier , of laat uw adres achter op de mailinglijst van www.pompoenzaden-decoshop.nl
Zaai en kweektips worden op aanvraag gemaild.