Decoreren met gedroogde [ fles] kalebassen         

Bestel hier gedroogde fleskalebassen

 

 

 

  

 

Na de oogst van de [ fles] kalebassen beginnen ze van lieverlee wat bruin te worden. Bij de Lagenaria's begint dat meestal net onder de steel. Gooi hem niet weg maar zet hem een poosje uit het zicht op een droge geventileerde plaats, bv onder een afdak, het hoeft niet binnen vorst is niet erg. Kleine kalebasjes zijn vaak na 2-3 maanden droog, voor grote flessen moet je toch al gauw rekenen op 8-12 maanden. Bijna het volgende seizoen dus

 

Als ze goed droog zijn zien ze er zo uit. 

 

 

 Het schoon maken gaat het best met een stuk schuurpapier, of met een vochtig schuursponsje, zorg dat niet heel de kalebas nat wordt, anders moet het     weer een poos drogen.

 

Deze kleintjes zijn heel leuk om te dompelen in marmer verf.

 

-          Neem een bakje met water zo groot dat het kalebasje makkelijk onder kan.

-          Druppel 3 kleuren [ marmer] verf op het water.

-          Met een prikpen voorzichtig enkele strepen trekken,niet teveel anders loopt het tijdens het dompelen teveel in elkaar over

-          Maak met een klein boortje een gaatje bovenin het kalebasje [ of in een gaatje wat er al in zit]en steek daar tijdelijk een satéprikker in, zorg dat die stevig zit.

-          Pak de kalebas aan de satéprikker vast en duw door de verf ineens onder.

-          Blaas nu de overtollige verf die op het water drijft weg, en haal het kalebas je naar boven. Let op dus zonder weer door de verf te halen.

-          Zet de prikker in een stuk piepschuim, o.i.d. om te laten drogen, voeg zo nodig weer wat verf toe, eventueel andere kleur en ga verder met de volgende.

 

 

 

     

  

        -    Als ze droog zijn kan je er een haakje in maken, of 2 gaatjes waar je een ringetje door haalt.

-    Daarna kunnen ze bv in de kerstboom gehangen worden, of in takken bv ipv eieren. Maar het is ook leuk om ze in bloemstukjes te verwerken

 

 

                                                                                             

 

 

Nog enkele ideeen met de grotere exemplaren:

-       Van sommige soorten worden muziekinstrumenten gemaakt.

-       Of ze worden bewerkt met een brander.

-       Anderen gebruiken het als basis voor poppen en trollen. Hierover is op het internet nog heel veel informatie te vinden.

      -     Een soort Lagenaria, de Birdhouse heeft zijn naam niet voor niets, het is een vrucht van ongeveer 20 cm, als ze droog zijn zaag je er een en gat is, en plaatst er een stokje aan waarop de vogel even kan gaan zitten, en hang hem ergens veilig op.

 

 

Ook andere grote soorten kunnen uitgezaagd worden, als je er aan 2 kanten een ovaal uit snijd krijg je een soort klok, nu kan je in de kalebas een bloemstuk maken, het is heel mooi om de vrucht alleen te lakken, zelf had ik onderstaand exemplaar uitgezocht maar kan het nog niet over mijn hart verkrijgen er een gat in te maken, de schil is zo mooi.

                                    

Eigenlijk niet meer nodig dan alleen lak                        Of  toch met gat en bloemstukje erin.

 

 

 

 

Dan heb ik nog 1 leuke foto die ik u niet wil onthouden An Regeer uit Bergen op Zoom kwam me afgelopen zomer een paar van haar resultaten brengen, hier rechts op de foto, de middelste heeft ze van een koektrommel na geschilderd !

 

Ik hoop dat ik jullie wat ideeen heb aangedragen en nog langer plezier van de kalebassen kunnen hebben, succes

 

 

 

 Lenie Elshout

 

 

 Bestel hier gedroogde fleskalebassen

 

 

 

 

 

Top